Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Digitálne certifikáty

17.09.2013

Existencia a fungovanie akejkoľvek spoločnosti bez vlastnej www stránky je dnes už prakticky nemožná. Čoraz viac ľudí rieši svoje potreby browsovaním po internete, nákupy v kamenných predajniach sú nahrádzané pohodlnejším kupovaním v elektronických obchodoch. S rastom počtu a výkonnosti eshopov však vystupuje do popredia potreba zabezpečenia komunikácie medzi prevádzkovateľom stránky/eshopu a jeho klientmi. Často totiž pri nákupoch cez eshop zákazníci vypĺňajú celý rad citlivých dát, ako napríklad číslo kreditnej karty, rodné číslo, prístupové heslo.

Sofistikované web stránky/eshopy využívajú zabezpečenie vzájomnej komunikácie medzi vlastnou aplikáciou/serverom a klientom digitálnymi certifikátmi.

Čo je to digitálny certifikát? Je to spojenie komunikujúcich strán (server spoločnosti a počítač zákazníka) na základe dvojice šifrovacích kľúčov, verejného a súkromného. Verejným kľúčom sa správa zašifruje a rozšifrovať ju môže len majiteľ príslušného súkromného kľúča. Zabezpečí sa tým nielen ochrana údajov Vašich zákazníkov, ale deklarujete zároveň istotu, že Váš klient komunikuje práve s Vašim serverom. V prípade hackerského útoku tak získa útočník len šifrovanú podobu dát a k originálnym údajom sa nedostane.

Zabezpečená komunikácia je poskytovaná protokolmi SSL/TLS. Certifikáty sú vydávané dôveryhodnými certifikačnými autoritami. V internetovom prehliadači je informácia o zabezpečenej komunikácii zobrazená v adresnom riadku pomocou ikony zámku a písmena "s" pri protokole http, napríklad https://www.llarik.sk. Rozkliknutím zámku si užívateľ môže overiť prevádzkovateľa stránky a vydavateľa certifikátu.

Proces vystavenia SSL certifikátu spočíva v overovaní údajov spoločnosti žiadateľa. Certifikačná autorita si overuje údaje v obchodnom registri, kontaktné údaje spoločnosti vo verejných zoznamoch, overuje vlastníctvo domény. Finalizácia vydania certifikátu sa ešte vykonáva telefonickým pohovorom s kontaktnou osobou pre autorizáciu, uvedenou v objednávke. SSL certifikát je platný od dátumu vystavenia na daný počet rokov, ktorý bol zadefinovaný v objednávke.

Ak Vám teda záleží na bezpečnej komunikácii medzi Vašim serverom a komunikačnými zariadeniami Vašich klientov, digitálny certifikát by mal byť nevyhnutnou súčasťou Vašej webovej aplikácie. Deklarujete ním dôležitý stupeň ochrany prenosu dát medzi spoločnosťou a zákazníkom.

Ak chcete dostávať novinky pravidelne, prihláste sa do nášho newslettra.
Neváhajte nás kontaktovať:
image icon image icon image icon
Pažitná 1017/37
926 01, Sereď, Slovakia